mandag 8. oktober 2012

Pressemelding


Slutt for prosjektet ”Isfronten – Kald Krig Opplevelser”

Norsk Luftfartsmuseum og Luftforsvarsmuseets store samarbeidsprosjekt om den kalde krigen: ”Isfronten – Kald Krig Opplevelser” legges ned fra nyttår. Regjeringen har nettopp i sitt forslag til statsbudsjett for 2013 lagt frem det største kulturbudsjettet noen gang. Men Isfronten-prosjektet er ikke tilgodesett med noe. Vår nære historie er tydeligvis helt uinteressant!

Når Isfronten-prosjektet legges, ned kan vi heller ikke videreføre arbeidet med å bevare Anlegg 96.  Anlegg 96 er i raskt forfall. Forfallet har aksellerert det siste året, i takt med at avfuktingsanlegget kollapser. Ettersom Anlegg 96 ikke er i operativ drift, blir det heller ikke vedlikeholdt av eier Forsvarsbygg.

Med bakgrunn i den svært positive merknaden om Isfronten-prosjektet i statsbudsjettet for 2012, ventet vi at Kulturdepartementet ville bevilge midler til prosjektet på statsbudsjettet for 2013. Med støtte fra Kulturdepartementet, ville vi vært et langt skritt nærmere fullføring av Norges mest spennende museumsprosjekt: En fantastisk opplevelse om hvordan den kalde krigen formet det moderne Norge.

Realiseringen av ”Isfronten - Kald Krig Opplevelser” ville på en unik måte formidlet fly- og forsvarsbyen Bodø og sikret at historien bak det moderne Bodø ble bevart for ettertiden. Men uten økonomisk og politisk støtte fra bevilgende myndigheter, er vi dessverre ikke i stand til å videreføre prosjektet. Når Bodø Hovedflystasjon om få år legges ned, vil sporene etter den kalde krigen – ryggraden i Bodøs fremvekst fra liten fiskerlandsby til moderne storby – være borte for alltid.

Dette synes vi på Norsk Luftfartsmuseum og Luftforsvarsmuseet er dypt tragisk!
De viktigste minnene om epoken som skapte det moderne Bodø bør bevares før det er for sent!


Kontakt for mer informasjon:


Erling Kjærnes                                                                       
Direktør Norsk Luftfartsmuseum                                           
erling.kjarnes@luftfart.museum.no                                       
75 50 78 53 / 928 82 880                                                 

Tomas Colin Archer 
Styreleder Norsk Luftfartsmuseum  
481 37 880

Karl L. Kleve                                                                           
Prosjektleder for ”Isfronten – Kald Krig Opplevelser                 
karl.l.kleve@luftfart.museum.no                                                        
75 50 78 56 / 975 85 311                                                         

Anders Utgård  
Sjef Luftforsvarsmuseet 
75 50 78 77 / 900 19855


 

2 kommentarer:

  1. Dette er jo en svært trist sak, etter en slik flott innsats av alle de som arbeider i prosjektet. All ære til dere. Er det virkelig ikke andre utveier? Med hilsen Hans L Moen

    SvarSlett
  2. Tusen takk for støtte Hans L Moen! Ja, Norsk luftfartsmuseum har jobbet veldig hardt med prosjektering av en kald krig utstilling i mange år nå. Det er tragisk at staten ikke ønsker å støtte vår formidling av denne viktige perioden i Norsk historie. Både pressen og støttespillere har satt ekstra fokus på prosjektet de siste dagene. Eneste utvei nå er at KUD endelig kommer på banen i reviderert statsbudsjett, med bevilgning til prosjektet i 2013.

    SvarSlett