mandag 29. oktober 2012

Nå er det 50 år siden Cuba-krisen!

Den enkeltepisoden hvor den kalde krigen var aller nærmest til å bli varm. Verden "holdt pusten" i 13 dager, og også her i Norge var stemningen svært anspent.


Cold War International History Project i Washington DC  (en varm supporter av Isfronten) har i denne forbindelse lansert egne websider med fyldig dekning av krisen. Deriblant oversetting og publisering av helt ferske avgraderte dokumenter fra en rekke arkiver, særlig fra Øst-Europa, om krisen. Sjekk ut:  


Kilde: www.wilsoncenter.org

Hør også Kjell Nitter fortelle sin personlige opplevelse fra disse dagene på jobb som telegrafist i handelsflåten. Det han opplevde da førte han inn i en lang karriere på 38 år i Forsvaret. Der var fagfeltet hans kommunikasjon og etterretning.Du finner flere historier fra den kalde krigen HER

Cubakrisen var en krise i 1962 mellom Sovjetunionen og Cuba på den ene siden og USA på den andre. Krisen oppsto etter at Sovjet hadde utplassert missiler med atomladninger på Cuba. Den mest anspente perioden begynte den 16. oktober 1962, da president John F. Kennedy fikk se fotografiske bevis på sovjetiske installasjoner for avfyring av atomvåpen. Krisen varte i tolv dager til den 28. oktober 1962, da den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov beordret demontering av installasjonene mot at USA forpliktet seg til å ikke angripe Cuba og demontere og fjerne sine mellomdistansemissiler fra Tyrkia og Italia. Denne krisen oppfattes som den perioden hvor den kalde krigen var nærmest å utvikle seg til en atomkrig.
Kilde: Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar