I media nå!

Mandag 13. mai 2013

Bunker fra den kalde krigen gjenopplivet av moderne kunst

Bunkeren i avsidesliggende fjellet i Bosnia har ligget foreldet og død i mange år, men nå har den fått nytt liv som et moderne kunstpalass.
 
Slik så bunkersen ut før og etter transformasjonen. Foto: Sava Radovanovic og Amel Emric/AP Photo - NTB scanpix. Montasje: ABC Nyheter. Se alle de flotte bildene nederst i saken.
Frykt og paranoia
For kunstnerne er den kalde krigen et tema som tillater dem å utforske følelser som frykt og paranoia som de mener fortsatt har relevans i dag.
– Denne bunkeren er et monument, et monument til ideologiske motsetninger, et delt Europa og en polarisert verden... Disse spørsmålene er fortsatt relevante i dag fordi vi fortsatt lever i en verden av frykt og splittelse, sier kunstneren Conor McGrady fra Nord-Irland.

______________________________________________________


Mandag 15. april 2013Dagbladet.no
Ny bok avslører hvordan norske myndigheter fjernet gravene til de sovjetiske krigsfangene under den kalde krigen Boka heter «Lik i lasten» og er skrevet av av Halvor Fjermeros

Kilde: Dagbladet.no

Ida Pedersen (86) var vitne til tyskernes mishandling av de russiske krigsfangene. Ny bok avslører hvordan norske myndigheter fjernet gravene til de sovjetiske krigsfangene under den kalde krigen.
HER ER DEN HEMMELIGE ORDREN: «Hvis fartøyene trenger assistanse fra K. N.M. "Andenes" vil en slik assistanse rekvireres med meldingen "Her er trålere". Assistansen skal kun gis etter anmodning fra og i samarbeid med politiet. Blir det nødvendig å bruke skytevåpen, skal der først skytes skremmeskudd i luften», står det i en instruks fra 8. mai 1951.

_______________________________________________________

Mandag 1. april 2013

Etter hvert som det ble stilt stadig større spørsmål ved Treholt-dommen, ble behovet for offentlig innsyn stadig større. Parallelt med dette har selvsagt behovet for hemmelighold blitt sterkt redusert. Sovjetunionen er oppløst og den kalde krigen eksisterer bare i hodene til et fåtall myndighetspersoner i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Forsvaret og påtalemyndigheten.
_______________________________________________________

Mandag 25. mars 2013

Mange elever og studenter får den emnet den kalde krigen som oppgave i samfunnsfag eller historie . 

Det ligge mye informasjon ute på nettet i form av oppgaver, filmer, bilder, bøker og hefter. Du kan også sjekke  under fanen: litteratur og filmn her på Isfronten siden,  der særlig heftet: Den kalde krigens mange ansikter handler om hvordan det kalde krigen påvirket det norske samfunnet. Dette kan du også finne mer om i del III i vår søknad til statsbudsjettet 2014.

Her er en flott tidslinje med internasjonale milepæler under den kalde krigen laget av gunnno on Mar 14, 2013: http://whenintime.com/tl/gunnno/Den_kalde_krigen/

_______________________________________________________

Mandag 11. mars 2013

Velkommen tilbake!

Siden vi har tatt en pause fra Facebooksiden vår i 2012, har vi tatt inn denne fanen i bloggen igjen. Her vil vi ved tid og anledning legge ut dagsaktuelle saker som kan linkes til den kalde krigs-tematikk. Vi tar gjerne i mot dine tips og innspill! Legg dem som kommentar nederst, så sjekker vi opp saken og eventuelt legger ut et innlegg om det her på siden.

_________________________________________________________
Kvinnedagen under den kalde krigen.

Etter krigen var det så det nystartede «Kvinnenes Demokratiske Verdensforbund», senere «Norsk Kvinneforbund», som holdt dagen i hevd gjennom mindre markeringer. Deres første offisielle markering etter krigen var i 1948. Den gang raste den kalde krigen og kvinnene som markerte dagen møtte mye motstand.

Les mer på:  http://www.haugesund.kommune.no/hjem/aktuelt/4938-den-internasjonale-kvinnedagen

_________________________________________________________

tirsdag 3. januar 2012

På grunn av mye arbeid med andre prosjektoppgaver, har jeg dessverre ikke fått oppdatert denne siden de siste månedene. Men jeg og noen av våre ivrige støttespillere linker ofte aktuelle nyhetssaker til vår Facebookside: http://www.facebook.com/kaldkrig

Så heretter vil jeg be dere følge med der for oppdatering på nyhetssaker, som kan relateres til den kalde krigen eller dagsaktuelle tema som vi ønsker å aktualisere i den nye utstillingen.  

MEN jeg håper at jeg fortsatt i blant får skrevet noen lengre blogginnlegg relatert til slike saker og vår utstilling/opplevelse på hovedsiden til bloggen.

_________________________________________________________


_________________________________________________________

tirsdag 8. mars 2011


_________________________________________________________

tirsdag 24. januar 2011

"Norges "Mr. Nei til atomvåpen" er borte.

_________________________________________________________lørdag 22. januar 2011


"Den iskalde krigen"

Hvordan fungerer foretningsmoralen i Russland i dag? Hvor mye av den kalde krigen henger igjen i dagens Russland? Se første del av Reflektor på TV2, lørdag kl.11.30 eller på TV2 Sumo! Mer info her 

_________________________________________________________

"Nato-leder advarer mot «kald krig» i Arktis"
Les hele artikkelen på Dagbladet.no

_________________________________________________________

tirsdag 4. januar 2011


Concorde - teknologisk vidunder og unik skjønnhet, men...

Det teknologiske kappløpet under den kalde krigen førte også til kampen om det første supersoniske passasjerflyet. 

Storbritania og Frankrike samarbeidet og var først ute med superflyet Concorde i 1969, samme år som amerikanerne satte foten på månen! Flyet var så raskt at jagerfly ble bedt om å forlate luftrommet når Concorden kom. Å reise med dette superaske luksusflyet var en opplevelse uten sidestykke! ....til det gikk galt - fryktelig galt.... Se dokumentaren om Superflyet som styrtet, på nrk.no.

Kilde: concordesst.com

_________________________________________________________

torsdag 2. desember 2010


Isfronten i Dagens Næringsliv.

I dagens utgave av Dagens Næringliv finner du innleggsmagasinet Tid For, denne gangen med fokus på bl.a. museum og gallerier. Der har Isfronten en pen helsides redaksjonell annonse. Et innholdsrikt magasin, der vi er representer i godt selskap med flere av Norges flotteste museer. Enjoy! :-)

_________________________________________________________

søndag 7. november 2010


Overvåkingsskandalen sammenlignet med U2-affæren!

I TV2 nyhetene klokka 21 i kveld, ble hemmeligholdelsen rundt overvåkingssaken, sammenlignet med det som skjedde ved U2-affæren i 1960.

_________________________________________________________

lørdag 6. november 2010


Hvordan påvirket den kalde krigen norsk etterretnings syn på hva som er "lovlig overvåkning"?


Les mer på nrk.no


_________________________________________________________


torsdag 4. november 2010

USA har overvåket nordmenn på norsk jord! Les mer om overvåkingsskandalen på nrk.no

_________________________________________________________

fredag 15. oktober 2010

60 vitner er innkalt.

PST har gitt fra seg negativene til bevisbildene. Noen av bildene er også publisert på Flicker.  Se også barnevognen med innebygget kamera som ble benyttet i Helsinki.


Les siste nytt om saken på Nrk.no

_________________________________________________________

Tirsdag 2. november 2010

_________________________________________________________

onsdag 22. september 2010

"Et svik mot oss alle"

Nrk.no:
"I 1983 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel i etterkrigstidens mest omtalte spionsak i Norge, en dom han aldri har kunnet leve med. "
"I denne filmen følger vi prosessen rundt hans siste forsøk på å få saken gjenopptatt. Vi er med på en betydningsfull reise fra Kypros, der Treholt bor i dag, til hjemstedet på Brandbu. Dette er også et tilbakeblikk på en dramatisk rettsprosess, en påminnelse om den kalde krigens alvor, og en betraktning over opinionens reaksjon på Treholt-saken."

"Treholt mener dommen var et justismord og i 2006 forsøker han å få saken gjenopptatt for tredje gang."
Se hele dokumentaren på nrk.no

_________________________________________________________

tirsdag 21. september 2010

 
"Slik ble Arne Treholt overvåket" .
Les om saken på VG.no
Grafikk: Ivar Gaasø, Gro Stefferud og Tom Byermoen
Kilde: VG.no
 
I den siste tiden har Treholt saken på nytt eksplodert i media. Spionasjegufset fra den kalde krigen puster oss i nakken og vi spør oss selv: 
- kan vi stole på POT (Politiets Overvåkningstjeneste) og
- fungerer den norske rettstaten?

Dette er en sak Isfronten nå skal følge videre med stor interesse! Spionasje og overvåking vil bli et viktig tema i vår nye utstilling og en eventuell gjenopptagelse av denne saken kan bidra til særdeles interessante spørsmål å debattere i utstillingen!


Nyhetene NRK -20.09.10  eller se hele den interessante debatten om Treholt-saken på Aktuelt 20.09.2010_________________________________________________________

onsdag 15. september 2010

DELELINJEAVTALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre signererer sammen med sin russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: TV 2
 –Avtalen mellom Norge og Russland er nok et lovende signal om at Russland vil bygge sin politikk i Arktis på samarbeid og søke etter felles interesser, sier USAs viseforsvarssjef Alexander Vershbow.
– En slik holdning må vi selvsagt oppmuntre til, sier han. 
«Historisk gjennombrudd»
Vershbow, som har en fortid som amerikansk ambassadør i Moskva, nøler ikke med å kalle delelinjeavtalen for et historisk gjennombrudd.

_________________________________________________________

Fryktens mange ansikter...

Eple til besvær i Georgetown, Washington D.C.
Foto: Anders Tvegård/NRK

I går 11. september var det 9 år siden verden ble rystet av den skremmende terrorhandlingen som tok over 3000 sivile liv i USA. Verden har ikke glemt... Og frykten for den "ukjente fienden" inntar mange former i vårt kreative sinn...

Anders Tvegård, korrespondent i Washington D.C. har gjort seg noen underfundige refleksjoner over dette i "Eple til besvær i Georgetown"
Les eller lytt fra linkene: 

http://www.nrk.no/programmer/sider/korrespondentbrevet/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar