mandag 20. august 2012

Norge feirer 50 år som romnasjon!

 

Den 18. august 1962 ble Raketten Ferdinand skutt opp fra Oksebåsen på Andøya. I år er det 50 år siden skjøt Norge seg inn i romalderen med en liten forskningsrakett og en fem minutters ferd.

Kilde: aftenposten.no
Romalderen er tiden etter 4. oktober 1957, da Sovjetunionen skjøt opp Sputnik 1, historiens første kunstige satellitt.
Årene like før romalderen bar preg av kald krig, missilkappløp og frykt for atomopprustning. Slik var det også etter 4. oktober, men da supplert med et nytt begrep – romkappløpet. Sovjetunionen hadde den første tiden overrumplet med flere suksesser, og nå gjaldt det for Vesten, særlig USA, å innhente forspranget. Les mer om Romalderen i Norge i Erik Tandbergs artikkel på aftenposten.no
Mer om jubileet på Andøya og program på: romsenter.noDen eneste skandinaviske astronauten er opptatt av vår framtid i rommet og mener menneskene kommer til å bo på andre kloder i framtida. Norsk romsenter hjalp også til da Curiosity nylig landet på Mars.
 
Kilde: dagbladet.no
- I motsetning til måneracet mellom USA og Sovjetunionen på 60- og 70-tallet, er det nå flere seriøse aktører på banen. Kinas bemannede romfartsprogram har tatt sjumilssteg de siste åra, og India er nå på vei inn i konkurransen for alvor.
  - Plutselig kan de «kuppe» solsystemet, uten at de «tradisjonelle» romfartsorganisasjonene - som sliter med stadig trangere budsjetter - får summet seg.
 - Det er ikke umulig med et nytt romkappløp, særlig mellom India og Kina, sier tidligere astronauten Crister Fuglesang til dagbladet.no
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar