torsdag 16. august 2012

Graveyard Paradise - en av tidenes beste låter våkner til liv igjen i morgen!


Kilde: an.no
Bodøbandet 1-2-6 satte virkelig Nord-Norge på Rocke-kartet i 1967 med låten med det alvorlige politiske budskapet. I 1982 stemte Dagbladets lesere låten inn på andreplass blant tidenes norske låter.I morgen står 1-2-6 igjen på scenenParken festivalen med denne og andre av sine kjente låter fra 60-tallet.
I 2004 ble sangen kåret til beste nordnorske sang, av avisen Nordlys. Albumet Psst! Psst! av The Pussycats ble kåret til beste nordnorske album.
Vokalisten Krogtoft hadde sett Dracula, mørkets fyrste, en film med Christopher Lee i hovedrollen. Noe som sammen med vietnamkrigen og Bob Dylan ga ham en visjon om at statsministre, diplomater og militære var vampyrer på jakt etter blod. Teksten ble satt til en fengende Bob Dylan-lignende folkrock/popmelod. I august 1967 og utover høsten lå låta femten uker på VG-lista. Ingen band i Norge - med unntak av The Pussycats - hadde opplevd slik suksess på den tiden. Det vakte berettiget oppsikt at en ung nordmann – 20 år gamle ASA – kunne skrive en så reflektert sang, og det attpåtil på velformulert engelsk. ASA var imidlertid skuffet over at så få platekjøpere forsto det alvorlige budskapet i sangen. (Les mer på Wikipedia)

 
"Graveyard Paradise" starter 8.12 minutter inn i konserten.

Frykten og usikkerheten folk opplevde under den kalde krigen ble veldig synlig gjennom musikk og film. på 60-tallet nådde protesten mot Vietnamkrigen også musikere i Norge. En ting vi ønsker å finne ut mer om er:  

Var byer der Forsvaret og NATO var sterkt tilstedeværende på den tiden, også tidligere ute/sterkere påvirket av de amerikanske musikk-og kulturtrendene?
 
Da musikkvideoene og VHS-spilleren også kom på 70-tallet, ble det enda lettere for artister å nå ut også med politiske budskap. Siden denne kombinasjonen av musikk og sterke bilder/visuelle effekter var nytt for folk, påvirket det oss nok mye sterkere enn det gjør i dag.

Som barn og ungdom under siste del av den kalde krigen fikk man plutselig storpolitikken og frykten for atomutslettelse rett inn i stua hjemme også. Mange lot seg nok overbevise om at isfronten mellom supermaktene kunne føre til at en av partene ville trykke på "den røde knappen" hvilken dag som helst.
Et godt eksempel på denne trenden er låten og videoen "Four Minutes" med Roger Waters.


Plata Radio Kaos ble sett på som veldig dyster og måtte derfor tilføres en ny mer optimistisk låt i 1987. Dette passet bra inn da Berlinmuren falt i 1989, og ble derfor en av de virkelig store freds- låtene framført av mange kjente artister sammen på konserten "The Wall Live" i Berlin i 1990.  Konserten regnes av mange som en av tidenes beste konsertopplevelser.



Musikk, film og andre kulturelementer vil være viktige virkemidler i vår nye kommende kald krig utstilling. Har du tips om musikk som omhandler kald krig tema, så legg det gjerne inn som en kommentar her eller på Facebooksida vår.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar