mandag 5. mars 2012

Ny dokumentarfilm 26 år etter Vassdalen-ulykka.

16 soldater omkom, og nå har News on Request har laget dokumentarfilm om de som overlevde den verste ulykka Forsvaret har opplevd i fredstid. Hør Rune Nilsen fortelle til Nrk Nordland  hvordan han opplevde de sterke historiene fra de overlevende under opptakene til "Den siste marsjen" .

Kilde: nrk.no/nyheter/distrikt/nordland
den 5. mars 1986 da et kompani med ingeniørsoldater skulle etablere en beltevogntrasé fra Bjerkvik til Salangsdalen via Vassdalen, Bukkedalen og Rauddalen som ledd i en flankeoperasjon under NATO-øvelsen Anchor Express. Omtrent kl 13.00 løsnet et flakskred fra fjellet Storeballak og tok med seg 31 soldater og tre beltevogner. (Wikipedia.no)
De 31 ble sendt inn under værforhold der vind og kulde skapte en kuldeeffekt på rundt 50 minusgrader. De tilhørte Brigade Nord og deltok sammen med vel 20.000 andre soldater fra NATO-land. Ingeniørtroppen gikk inn i dalen for å legge forholdene til rette for deltakere i øvelsen. Ved 14-tiden ble skredet utløst, og massene som kom buldrende i en fart på 130 km i timen traff de 31 soldatene.(nrk.no)
Kilde: nrk.no/nyheter/distrikt/nordland. "Etter ulykken var det bare en mann som sto frem og tok ansvar for den 5000 mann store brigaden som deltok på Nato-øvelsen. Det var brigadesjef, oberst Arne Pran, som ga tragedien et menneskelig ansikt."  Foto: Arne Flaaten/F-Forsvarets forum

Les mer og se filmklipp på: nrk.no/nordland/fylkesleksikon/index.php/Vassdalen-ulykka
                               og på: nrk.no/kanal/nrk_gull/1.7529719

Hvor filmen skal ha sin premiere er ikke endelig klart enda.


Under den kalde krigen var beredskapen på topp og de årlige Natoøvelsene var langt mer omfattende enn de har vært de siste årene. Befolkningen i de nordligste fylkene var vant med at tusenvis av norske og allierte soldater og tungt militært utstyr fylte lokalsamfunn, fjell og skog rundt dem med "krig" en gang i året. I følge FOH er det særdeles viktig at de allierte troppene får øvelse i å mestre det kalde klimaet og skiftende værforholdene vi har i nordområdene.
Denne uken starter årets Nato-øvelse Cold Response, som er den største øvelsen forsvaret har gjennomført på ti år. 16.000 soldater fra 15 nasjoner deltar, og øvelsen finner sted i området Harstad, Narvik og Tromsø. (nrk.no/nyheter/distrikt/nordland)
Vi har ikke hatt noen øvelse de siste ti årene med like mange deltakere som vi har på Cold Response i år, sier oberstløytnant og kommunikasjonssjef John Espen Lien til nrk.no. Bilde fra tidligere øvelse. Foto: Adrian Lombardo/ HKA/Hærens Kommunikasjonsavdeling   

1 kommentar:

  1. Har sett filmen på TIFF. Vil takke alle som har vært med, får at de vil dele denne historien med oss. Dette var den absolutte beste filmen på TIFF.Sender alle mine beste tanker til de overlevene. Husk det norske folk har ikke glemt dere. Dette er den absolutte støre skandalen i norsk historie.

    SvarSlett