torsdag 17. mars 2011

Ny atomkatastrofe truer verden!

Frykten for kjernefysisk stråling og radioktivt nedfall er i igjen satt på dagsorden! Selv om situasjonen i Japan skyldes en ekstrem naturkatastrofe, opplever mange at historien gjentar seg. I 1986, i den siste fasen av den kalde krigen opplevde vi Tsjernobyl-ulykken. Den hittil mest alvorlige atomkraftverkulykken i verden.

Natt til 26. april 1986 eksploderte én av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl, ti mil nord for Kiev i URSR, USSR. Eksplosjonen var så voldsom at det 500 tonn tunge taket på reaktoren ble blåst av og 31 mennesker ble drept.
Enorme mengder av radioaktivt støv (særlig av jod og cesium) ble sluppet ut i atmosfæren og spredte seg over store områder. Mengden var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945 under den andre verdenskrig. http://no.wikipedia.org/

Tragedien var og har i ettertid  selvfølgelig vært størst for mennesker i Hviterussland og Ukraina. Men
Norge var det landet utenom det gamle Sovjetunionen som mottok mest radioaktivt nedfall etter ulykken.
Hva blir konsekvensene av adenne atomkraftulykken? Kan vi sikre oss mot slike ulykker i framtida eller vil atomkraftverkenes tidsalder nå være forbi...? Hva mener du om dette?

Se en film fra eksplosjonen i en av reaktor 3 i Japan, 14, mars.


- Mennesker kalles inn for å ofre sine liv, mener sjefen for amerikansk atomutvalg. Les mer og se video på nrk.no og - Fare for nye eksplosjoner på tv2.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar