lørdag 19. mars 2011

Bellona ønsker at den norske atomreaktoren skal sikkerhetstestes!

Kilde: Bellona.no. Foto: Thomas Nilsen
På 60-tallet ble atomkraft sett på som verdens framtid i forhold til energiproduksjon. Det var på denne tiden at den norske atomreaktoren på Kjeller ble bygd.

I dag er den en av verdens fremste forskningsstasjoner, på  atomkraft og forskning på sikkerhet i forhold til dette. Japaneren og atomforskeren, Joji Minagawa, er avdelingssjef der. Han sier at japanske mynigheter har investert over to milliarder på forskning på sikkerhet ved denne forsøksreaktoren, siden kompetansen der er høyere enn i Japan.

Men ulykker som en konsekvens av naturkatastrofer er vanskelig å gjøre noe med. Joji forteller om familien sin rammet av katastrofen i Japan og japanernes enorme displin, æresfølelse og stolthet knyttet til sikkerheten rundt de japanske reaktorene i krise."Menn i Japan skal ikke gråte". Det gjør stort inntrykk å se selv en japansk atomforsker ta til tårene og la fortvilelsen ta overhånd.

Feaktoren på Kjeller er gammel og ligger midt i et boligområde. Atomfysiker, Nils Bøhmer  fra Bellona mener derfor det er på tide å uføre stresstester og ekstra sikkerhetskontroller på denne reaktoren også.
Han uttaler også:  – Reaktorene ved Fukushima er historie.

Se hele reportasjen i Lørdagsrevyen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar