mandag 30. januar 2012

Stor artikkel i Vi Menn denne uken!

Tidligere denne måneden (se innlegg) ble vi kontaktet av Presse og informasjonsoffiseren ved Bodø Hovedflystasjon. Fotojournalist i ukebladet Vi Menn, Håkon Bonafede ønsket å lage en reportasje om mystiske Anlegg 96. 

Les hele artikkelen i ukens Vi Menn eller her
Med oss var også tidligere Crew Chief Leif Gunnar Nilsen som arbeidet inne i det atomsikre fjellanlegget under den kalde krigen. Han hadde mange spennende historier og fortelle derfra. I artikkelen får vi også se helt nye bilder innenfra det "hemmelige fjellet".

Prosjektleder Karl Kleve og jeg formidlet Norsk Luftfartsmuseums framtidsplaner for dette spennede bygget. Les mer om dette i artikkelen og under fanen Anlegg 96 her på bloggen.

Vil du vite mer om Bodø og den kalde krigen? Se/hør/les Knut Eides historie på digitalt fortalt  og les mer i heftet "Den kalde krigens mange ansikter".

6000 besøkende i dag!

Totalt siden 26 januar 2010 har denne bloggen hatt  6000 besøkende fra 44 land. Tallet er basert på telling av IP-adresser og ikke antall sidevisninger (som er 17.911). En IP addresse pr. besøkende pr 24-timers periode. Les mer her

To viktige møter - Bodø Airshow 2012 og SUL

Tirsdag deltok vi i to viktige møter. Det første var med prosjektansvarlige for årets store flyshow, Bodø Airshow 2012  Håvard Breivik, Avinor er sjef for arrangementet og Vegard Bøthun, Bodø Hovedflystasjon har det operativet ansvaret.

I 2012 feirer vi 100-års jubileum for norsk luftfart, og det vil bli mange store arrangementer rundt om i hele landet. I Bodø markerer vi jubileumsåret den16-17 juni med Nord-Norges største folkefest! I tillegg til dette flyshowet vil Norsk Luftfartsmuseum og Luftforsvarsmuseet feire jubileet på ulike måter i løpet av året. Dette vil komme fram gjennom vår aktivitetskalender, vår nettside , NL og Isfrontens FacebooksiderForsvarets side "Militær luftmakt 100 år" og her på bloggen. Så det er bare å følge med videre!


Bodø Airshow 2008. Foto: Roy White

Bodø Airshow 2008. Foto: Roy White
Et viktig tema på flyshowet i år er den kalde krigen. Denne perioden har preget og bygd opp byen både sivilt og militært fra et lite fiskebondesamfunn til en moderne by og et pulserende komunikasjonssentrum. Bodø ble en av verdens mest markante kald krig-byer og det er naturlig å sette fokus på hvordan 60 år som viktig forsvarsby har satt sitt preg på samfunnet og folkene som har levd og jobbet  her. Dette vil flyshowet vise gjennom bl. a. "ei tidslinje" av flyene brukt i denne perioden.

Bodø Airshow 2008. Foto: Roy White

Det andre var møtet  var med SUL.- Strategisk utviklingprogram luftfart, som NL er en av partnerne i. Bodøs nye ordfører Ole H. Hjartøy også var til stede, og en grundig presentasjon/oppdatering av Isfronten-prosjektet stod som første punkt på agendaen.

Kilde: http://www.flybyen.no/sites/f/flybyen.no/designs/forside/images/defaultbilde2.jpg?thumbnail=640x275

Vi har bedt Bodø kommune om å støtte Isfronten både i ord og penger. At prosjektet er sterkt forankret lokalt, er særdeles viktig i vår videre prosess for å få statlig interesse og støtte.

Kilde: http://www.flybyen.no/sites/f/flybyen.no/designs/forside/images/defaultbilde2.jpg?thumbnail=640x275
For å videreføre prosjektet nå i 2012 mangler vi fortsatt et "spleiselag" på minimum 2 millioner mellom Bodø kommune, Nordland fylke, Universitetet i Nordland og Næringsdepartementet/ Kulturdepartementet.

SUL's partnere uttrykte positiv interesse for prosjektet og vi håper dette gir både kort- og langsiktige resultater.

tirsdag 17. januar 2012

Mye spennende besøk!

Lotte Grepp Knutsen prøver ut Starfighteren. Foto: KAW, NL.
Like før juleferien hadde vi veldig hyggelig og engasjert besøk fra Stortinget. Statssekretær i kulturdepartementet Lotte Grepp Knutsen og Eirik Sivertsen (Ap) kom innom og fikk en runde i utstillingene og en tur i Anlegg 96. Lotte Grepp Knutsen likte museet og våre planer for ny kald krig-utstilling svært godt!

Fv: Prosjektleder Karl Kleve, Leif Nilsen, Journalist Håkon Bonafede.




Forrige uke fikk vi en forespørsel fra Presse og informasjonsoffiseren ved Bodø hovedflystasjon om å ta imot en journalist fra ukebladet Vi Menn. Han ønsket å lage en artikkel om Anlegg 96's historie og mulige planer for framtidig bruk.








Med oss var Leif Gunnar Nilsen som har jobbet der som flytekniker i mange år. Han hadde mange spennende fortellinger fra sin karriere der, på lur.

LMU og NL har noen få fly plassert der inne midlertidig. Leif Gunnar syntes det var veldig rart å se et russisk fly inne i et anlegg som var bygd nettopp for å beskytte oss mot det som da var fienden i øst.







Vi gleder oss til å se artikkelen i Vi Menn i uke 5!












IPhone for Isfronten

fredag 6. januar 2012

Historier fra den kalde krigen!

I merknaden vi har fått i årets statsbudsjett står det blant annet: 
Komiteen vil videre påpeke at både Norsk Luftfartsmuseum og Falstadsenteret har et stort ansvar for å innhente informasjon fra tidsvitner, og komiteen mener det haster med å få innsamlet informasjon fra de gjenlevende. Komiteen ber regjeringen vurdere om det er behov for tiltak som kan bidra til at innsamling av kunnskap fra tidsvitnene kan iverksettes raskere.
Har DU en opplevelse fra den kalde krigen du ønsker å dele med andre? Kort eller lang, dagligdags eller spennende, På jobb eller i fritiden? om deg selv eller om andre? I så fall må du lese mer her om vårt historieinssamlings-prosjekt:  "HISTORIER FRA DEN KALDE KRIGEN"


Vi har laget en liten film som viser et eksempel på hvordan disse historiene, bilder og film fra denne perioden kan "levendegjøre" en "død" museumsgjenstand og gi publikum større forståelse og innlevelse i historien rundt og bak gjenstanden og perioden den er fra. Dette er noe vi ønsker å jobbe aktivt med videre i 2012 gjennom innsamling, registrering og planlegging av den nye utstillingen som planlegges åpnet i 2016! 

 

søndag 1. januar 2012

"Vil ha varm visning av kald tid"

Et flott 2 helsiders oppslag i årets siste Avisa Nordland av Jørgen Mathisen!

Avisa Nordland 31.12.11
Vi er veldig glade for at nå også Bodø og lokalsamfunnet rundt oss har fått øynene opp for dette viktige prosjektet! Dagens avisoppslag gir en god beskrivelse av våre spennende planer med ny museumsavdeling i et unikt lokale og en spennende helhetlig opplevelse av den kalde krigen i Norge. Men vi får også en kort innføring i hovedårsakene til hvorfor denne perioden er så viktig for Norge å formidle for fremtidens generasjoner og omverdenen!

Den siste tiden har vi fått gode signaler fra både Nordland Fylke, UIN, Forskningsrådet, Fauske og Bodø kommune om at de er svært positive til våre planer. Det er interessant at både Næringsavdelingen i NFK og Næringsdepartementet har sett hvilken stor verdi denne utstillingen vil kunne få for både Norge og Nordland også som nærings- og kulturattraksjon.

Mens vi venter i spenning på videre oppfølging av merknaden i statsbudsjettet, håper vi at starten på det nye året kan bringe på plass lokal og regional støtte nok til å sikre videreføring av prosjektet i 2012.

Følg oss på veien videre inn i et spennende nytt år!