lørdag 23. juni 2012

Mystikk og "atomeksplosjon" i Anlegg 96.

Foto: Shakeel Rehman, politisk rådgiver KUD

Med i følget var også hennes politiske rådgiver Shakeel Rehman, Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen, nyutnevnt Fylkesråd for kultur i Nordland Hild Marit Olsen, ledere for Norsk Luftfartsmuseum, Luftforsvarmuseet, Avinor museum og Sjef for 132 luftving/Bodø Hovedflystasjon Per Egil Rygg.


Taxien kjørte dem fra hovedvakta på Bodø hovedflystasjon og rett inn i en helt mørklagt fortunnel. Der gikk de ut av taxien, noen lightsticks viste vei,  porten åpnet seg inn i nok et mørkt ukjent rom mens fuglesangen i starten av Pink Floyds Goodbye Blue Skye fylte den enorme hallen....

Her er en liten smakebit: (Lyden er fjernet pga opphavsrett)

video

Etterpå ble oppmerksomheten ledet mot en skolepult der ei jente sitter og leser. En øredøvende flyalarm bryter stillheten og jenta gjemmer seg forskrekket under pulten (duck and cover) mens bildet av atomsoppen brer seg ut over et enormt lerret og braket får de svære hvelvene i fjellhallen til å "riste".Denne helt spesielle opplevelsen skal gi et "bilde" av hvilke muligheter vi har til å lage en spennende og dramatisk utstilling inne i den mystiske fjellhallen. Under en liten runde inne i anlegget og fortalte vi litt om historien til dette unike kulturminnet fra den kalde krigen, og museenes fly fra denne perioden som står plassert der inne.

Kulturministeren med følge fikk videre en presentasjon av tidsvitneprosjektet vårt Historier fra den kalde krigen . Der fortalte vi hvorfor det er viktig og haster å samle inn historier fra nordmenn som opplevde denne perioden, og hvilke metoder vi bruker for å dokumentere, bevare og formidle historiene. Her er et av eksemplene vi viste, laget på et av våre fortellerseminar av en NIKE-veteran. Vi avsluttet med traileren News On Request har laget i vårt samarbeid om å få produsert en TV-serie om den kalde krigen i nord.

Så gikk porten opp og kulturministeren fortsatte til Norsk Luftfartsmuseum. Mørket og stillheten senket seg  igjen i Anlegg 96 mens det venter på å åpne sine "hemmelige" haller og rom for dagens og framtidas nysgjerrige publikum.


Se NRK Nordlands reportasje fra Anlegg 96 HER:Foto: Forsvaret (fra visningen i 2011)
Film: Ole Sigurd Sørensen, LMU - via Iphone.
Lyd, lys og effekter: Lydteamet 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar