torsdag 25. mars 2010

Formannskapet i Bodø kommune på besøk

I går kom formannskapet i Bodø kommune på besøk til museet for å høre om Isfronten-prosjektet og få ei omvisning i Anlegg 96. Det var et vellykket møte, syntes vi, da de virket positive til prosjektet i seg selv, det arbeidet vi har gjort så langt og planene framover.
Her kan du se noen bilder fra orienteringen som vi hadde rigget til nede i kald krig-delen av den militære utstillingen, og fra besøket i Anlegg 96.

onsdag 24. mars 2010

Offer for den kalde krigen? - Helt eller spion?

Se "Brennpunkt: Sabotører i mørke"  23.03.2010  http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/622776/


Mange norske motstandsfolk er aldri blitt hedret etter krigen, til tross for at de drev omfattende sabotasje mot naziregimet. Mange ble tvert imot utstøtt og overvåket av norske myndigheter. Osvald-sabotørene ble aldri regnet blant gutta på skauen.

— Milorg kom til oss og spurte om hjelp til å likvidere farlige angivere. Da var vi gode nok, sier Roar Stub Andersen. Han var en av Osvald-organisasjonens rundt 200 sabotører som allerede i 1941 startet sabotasjekrigen i Norge. Etter krigen forsvant de ut i kulden. Norske myndigheter mistenkte Sunde, sabotasjelederen, for å ha fortsett sitt hemmelige samarbeid med Sovjetunionen. Han ble senere dømt til 8 års fengsel for spionasje.

lørdag 20. mars 2010

Nå starter kampen om den nye jagerflybasen for alvor!

Onsdag fikk forsvarsminister Grete Faremo overlevert høringsrapporten om
flybasene. Nå starter ei spennende tid framover med høring, diskusjoner og debatter både lokalt og sentralt. Klikk på linken og les flere artikler i AN om Bodøs rolle i kampen om den nye jagerflybasen!
http://www.an.no/nyheter/article5029238.ece
Men har dette noe med Isfrontprosjektet å gjøre?

fredag 12. mars 2010

Kaldt kappløp! 1:4 Krigsspillet

NRK har laget en Norsk dokumentarserie i 4 deler om ulmende konflikter i Arktis. Den første delen "Krigsspillet" handler om  at Arktis var en av den kalde krigens viktigste slagmarker, og stiller spørsmålet "Vil det gjenta seg?" Denne kalde krigen førte til militæropptrapping uten sidestykke i Arktis. I serien viser de viktigheten av en av den kalde krigens mange oppfinnelser, nemlig Orionflyet. og intervjuer en Orionpilot ved Andøya, og de viser klipp fra reelle oppdrag med overvåking av de nye russiske ubåtene i Barentshavet bl.a ved hjelp av radar og lyttebøyer. De har sett en økning i russisk militæraktivitet generelt og flere politikere og forskere snakker om kappløpet, om å få kontoll over natur-ressursene i Arktis og hvilke sikkerhetsmessige utfordringer dette innebærer.

Tidligere sikkerhetsrådgiver i USA, Thomas C.Reed sier at: "Arktis var et nøkkelområde under den kalde krigen".  Han uttaler også at den kalde krigen var en konflikt mellom ulike samfunnssyn.

De sovjetiske ubåtene ble konstant skygget fra de forlot sine baser på Kola, Tidligere sovjetisk ubåtkommandør, Boris Kolyada sie at han ble opprørt over amerikanske ubåters tilstedeværelse i Barentshavet.

Klikk på linken for å se programmet  på nett-TV http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/618539

fredag 5. mars 2010

Siste dagers medieoppslag

De siste to dagene har det vært fokus på hendelser ved NL  i lokale media Avisa Nordland og i Nrk Nordland der blant annnet Isfronten har vært nevnt. Siden det har vært en del feilsiteringer og sammenblandinger av ulike saker ved NL og LMU, vil vi her komme med en liten opprydding: