søndag 25. november 2012

Publikumsrekord på Åpen dag 2012!


I dag var det igjen tid for Norsk Luftfartsmuseums årlige publikumssuksess, ÅPEN DAG. Parkeringsplassen var overfylt og folk i alle aldre strømmet til museet! Da vi stengte dørene klokken 17.00 var vi rundet 2.300 besøkende på 6 timer. Det var mye å se, høre og gjøre for både små og store. Bilder fra ÅPEN DAG 2012 kommer her på bloggen etterhvert.
.
Ronny Hognes og Ole Sigurd Sørensen har litt pause-moro mens de legger spennede kald krig ting i en ny monter.          Foto: KAW, NL
 På militær side hadde Isfronten laget seg en stand med en helt ny "trailer" som gir en smakebit på den nye kald krig utstillingen vi planlegger. Mange stoppet opp for å se på den og vår monter med spionutstyr og andre spennende gjenstander. Noen var imponert og litt skremt over atombomba vi har i utstillinga, og hvor utslettende den ville ha vært i bruk. Traileren kan du også se her:



Isfronten - teaser from Isfronten-Kald krig opplevelser on Vimeo.


Men den mest populære i kald krig avdelingen var nok Starfighteren Kjell Nitter  og Helge Andreasen fra "Starfighterens venner" Hadde hendene fulle med køer av folk som ville prøvesitte det flotte jagerflyet fra den kalde krigen. Til neste år feirer de 50 års jubileum for flyets ankomst til Norge og Bodø, og håpet er å få foreningens egen Starfighter i lufta etter mange år på bakken.
 


På andre siden av Starfighteren hadde Bodø luftfartshistoriske forening sin stand med mulighet for å prøve seg i arbeidet med å restaurere fly. I tillegg hadde Roy Rusten som har jobbet i NIKE bataljonen mye å fortelle. Foran den enorme raketten og radar vognene kunne han vise filmklipp fra heftige prøve-oppskytinger av disse rakettene under den kalde krigen.

Kilde: www.fas.org
 
Tusen takk til alle som besøkte Luftfartsmuseet i dag og ville se og høre om den kalde krigen! Hvis du vil vite mer om utstillingen vi planlegger og Anlegg 96 så trykk på fanene øverst på siden. Der kan du også gå inn på den egne bloggsiden ”Historier fra den kalde krigen” og høre og se intervjuer med /fortellinger fra nordmenn som har opplevd denne spennende perioden.


Du kan søke i bloggen ved å skrive inn søkeord i søkefeltet på høyre side. Der kan du også se videoer, lese blogginnlegg fra tidligere måneder og år og laste ned vår brosjyre eller søknaden til statsbudsjettet 2013 (med fyldigere informasjon om prosjektet, og om hvorfor den kalde krigen er en viktig periode i Norges historie).

Følg oss gjerne også på Facebook der vi legger ut linker til blogginleggene og andre spennende nyheter. Har du spørsmål, ønsker mer informasjon eller har en historie å fortelle oss? Kontakt oss gjerne på e-post eller på tlf:

Prosjektmedarbeider: kari@luftfartsmuseum.no 75 50 78 61 / 97 10 30 10.
Prosjektleder: karl.l.kleve@luftfart.museum.no   75 50 78 56 / 975 85 311    


tirsdag 13. november 2012

Positivt møte med Bodø Næringsforum i dag

I dag kom Per Jacobsen og Mariann Meby fra Bodø Næringsforum på besøk til Norsk Luftfartsmuseum.

Det er svært viktig for oss å ha det lokale næringslivet med oss videre i prosessen med prosjekt Isfronten. Derfor var det med en stor glede for oss at BN er så positive til våre planer. Målet er nå å få til et videre plan- og samarbeid mellom flere kultur- og næringsaktører i dette attraktive området av byen.

- Posted using BlogPress from my iPad

mandag 12. november 2012

Bygdene som forsvant - viktig tema for Isfronten.

Konservator og prosjektleder for Isfronten, Karl Kleve har sagt ja til å være faglig referanseperson for bokprosjektet til Beate Heide. Han synes tema og metoder er bra og boken vil være et viktig bidrag til vår kunnskapsbygging om den kalde krigens betydning for samfunnsutvikling. Den brøyter også ny mark metodisk, med et mer etnologisk preg - historie nedenfra - i stedet for det tradisjonelle forsvars- og sikkerhetspolitiske fokuset.


Andenes i 1950.  Kilde: fotoavd FLO/Luft, Andøya Flystasjon. 
Andenes i nyere tid.  Kilde: fotoavd FLO/Luft, Andøya Flystasjon.
  
Temaet "bygda som forsvant" under den kalde krigen, har opptatt Karl Kleve lenge Han utgav i 2003 en case-studie om Andøya - Luftforsvaret som infrastrukturbygger i Nord-Norge under den kalde krigen. Han deltok også i den forbindelse på "Haugnestreffet" på Andøya i 2002. Karl skriver på s. 64 i boka om treffene:
Ettersom landskapet er forandret til det ugjenkjennelige, blir det ofte svært følelsesladde gjensyn for mange. Det er skapt en kollektiv erindring om bygda som en form for mytisk før-moderne idyll.
 
Haugnestreff 2002  Kilde: Case-studie Andøya, NL



Bygdene som mer eller mindre forsvant under forsvarets oppbygging i etterkrigstida, ikke bare Haugnes men flere i Norge, er også et av de planlagte temaene i den nye Isfronten utstillingen. Men hvis vi må legge ned Isfronten prosjektet fra 2013, vil historier som disse kun leve videre i ettertiden gjennom ildsjeler som feks Beate Heide sine innsamling og formidling.


Boka "Luftforsvaret som infrastrukturbygger i Nord-Norge under den kalde krigen" kan lastes ned som pdf HER eller kjøpes/bestilles i vår museumsbutikk.

Orionfly over Andøya. Kilde: fotoavd FLO/Luft, Andøya Flystasjon.


Haugnes - bygda som ble borte!

Kan hjemlengsel beskrives? 

I så fall, hvilke livsfortellinger brukes for å fortelle om hjemlengsel, når det du lengter etter ikke finnes lengre?


Ingen andre steder i Europa er ei bygd radert ut av kartet av millitærpolitiske grunner, og jevnet med jorden slik at selv landskapet har endret seg!


Anita, Beate og Wenche. Kilde: Beate Heide

Haugnes var bygda som ble spist opp for å dekke NATOS behov for flyplass på Andøya. Dette skjedde i en to-trinns ekspropieringsprosess, en i 1953 og en i 1972. Den livskraftige bygda som rommet 350 mennesker på 50-tallet er ugjenkallelig borte, og landskapet preget av runwayer for fly og shelters.
Kilde: Beate Heide
Avisutklipp "Skriver om tapt paradis." Kilde: Beate Heide
Denne historien ønsker Beate Heide å fortelle oss mer om. Hun skriver derfor masteroppgave i faglitterær skriving med tema Haugnes ved Høgskolen i Vestfold. I den forbindelse intervjuer hun de gjenlevende Haugneskarer om deres opplevelse av å måtte forlate bygda. Begreper som identitet og stedstilhørighet blir sentrale i hennes oppgave. Kanskje kan det også bli bok av det etterhvert...


Les også intervjuet med henne på  NRK Nordland og se de mange kommentarene fra leserne.

Noen av intervjuene og fortellingene fra Haugnes ligger allerede på Digitalt Fortalt.


 "Den besværlige freden" (klikk her for resten av historien)


  "Min adresse er som før, opp en trapp og inn en dør…."
"Haugnes, bygda som forsvant ut av kartet" 

fredag 2. november 2012

Tikk takk....

Da går vi mot helg, og "klokka tikker fortsatt raskt mot revidert statsbudsjett 2013."



Kilde: www.beliefnet.com. Since 1947, the Bulletin of the Atomic Scientists at the University of Chicago has maintained the “Doomsday Clock.”

I vår pressemelding den 8. oktober kunne dere dessverre lese at prosjekt Isfronten ikke hadde blitt prioritert av Kulturdepartementet i forslag til statsbudsjett 2013. Hvis dette blir en realitet også i revidert statsbudsjett som legges fram i desember, vil prosjektet dessverre måtte legges ned fra 2013, med alt det medfører av tap av bevaring og formidling av Norges kald krigs historie. 

Les Forsiden i AN og artikkelen HER
MEN vi har ikke gitt oss enda! Håpet om at Kulturdepartentet vil forstå viktigheten av dette og følge opp sin tydelige merknad i fjorårets statsbudsjett, er ikke tapt før det endelige budsjettet legges fram.

Siden 8. oktober har prosjektet fått mye mediaoppmerksomhet. Mange av våre støttespillere har med sorg, sinne, frustrasjon og oppgitthet skjønt konsekvensen av manglende statlig prosjektstøtte. Vi i prosjekt-teamet har jobbet veldig hardt og målrettet med forprosjektet nå i tre år. I tillegg har andre jobbet godt med kald krig-utstillingsprosjekter her på museet i to prosjektperioder før oss. Ideen om ei slik utstilling har vært levende og brennende siden museene åpnet i 1995. og over 10 millioner av egne og regionale midler har vært brukt på forprosjektering hittill.

Fra et bilag til Nordlandsposten 12. mai 1995, utgitt i forbindelse med åpningen av Luftforsvarsmuseet.

Vi har kontaktet både ny kulturminister og forsvarsminister med forespørsel om oppfølgingsmøter etter tidligere opptimistisk støtte til prosjektet fra foregående ministre og kulturkomiteen. Foreløpig har vi fått til svar at kulturdepartementet vil drøfte saken med forsvarsdepartementet før de kommer med et svar til oss. Vi er glad for å høre dette, og håper det skjer raskt og at resultatet blir positivt!  Tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide har i tidligere møte vært positiv til vårt forslag om bruk av A 96 til utstillingsformål. Kostnadene ved å mure anlegget igjen for godt, kan fort bli like høye som kostnadene til rehabilitering til museumsformål.

På tirsdag hadde vår direktør og prosjektleder et godt møte med Ordfører og Rådmann i Bodø kommune, der de og bystyret støtter prosjektet fullt og helt, og vil sammen med Nordland Fylke gjøre sitt for å prøve å påvirke departementene før det er for sent!

Og til alle våre støttespillere: Vi trenger alle de engasjerte "framsnakkerne" vi kan få! Hvis du tror på dette prosjektet og hvor viktig det er å ta vare på vår kald krig historie, så er tiden for å snakke om det NÅ! :-)

Her er artiklene og reportasjene som har vært om Isfronten i media siden den 8. oktober i år:



http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/fikk-skryt-for-museumsprosjekt-om-den-kalde-krigen-faar-ingen-penger-3896101.html#.UHSQ036rrdQ.
 
http://www.an.no/nyheter/article6274907.ece

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8350957

http://www.an.no/nyheter/article6274907.ece 

http://www.an.no/bildeserier/article6276424.ece


"Kalde krigere" AN den 10. oktober 2012














torsdag 1. november 2012

Spennende foredrag med Knut Lande i går!

Det var meget interessant og morsomt å høre om 717 skvadronens historie i går. Luftrekognosering, etterretning og spionasje er alltid et like spennende tema!

Vi har gjort lydopptak fra foredraget og har PowerPointen som Knut Lande brukte med mange flotte bilder og mye informasjon. Dette vil vi legge ut her på bloggen etter hvert som det blir ferdig bearbeidet.