torsdag 7. juli 2011

Romfart i øst og vest, fortid, nåtid og framtid.

Forrige uke var ei travel, men spennende uke for Norsk Luftfartsmuseum. Ikke bare hadde vi den kinesiske ambassadøren på besøk, men også en kjent russisk kosmonaut fra den kalde krigens dager. Den russiske kosmonauten Georgy Grechko ble tatt godt i mot av vår mann Per Arvid Telleman. Han hadde følge av
Dmitri Ivanov (representant fra Cosmonautics Federation of Russia, nord-vestlig avdeling), som også var med da russiske studenter og Dr. Valery Kuprijanov besøkte museet vårt i mai.

Etter hans besøk hos oss fortsatte turen til  European Space Camp 2011 på Andøya Rakettskytefelt

Kilde: http://www.narom.no/aktuelt.php?aid=7&bid=10&oid=1047
Med en alder på 80 år og 135 dager i rommet i den perioden USA og Sovjet hadde sitt "Spacerace", hadde han nok mye spennende å fortelle deltagerne på Space Campen. Håpet er å få han tilbake hit for å holde foredrag senere. Vi har opprettet kontakter innenfor russisk romfarts-miljø, som gjerne vil dele sin romfartshistorie med vesten og samarbeide med museer også i Norge.

Les mer om Grechko og russisk romfartshistorie på nrk.no

Men det skjer også spennende ting hos våre amerikanske romfartskontakter, i disse dager!
 
Astronaut Rex Walheim skal ut i rommet for tredje gang i morgen. Han har besøkt museet to ganger, og holdt populære foredrag for skoleklasser og andre interesserte.
 


Romferga Atlantis skal ut på sin siste reise som starter i morgen 8 juli. Dette er også den siste turen på romfergeprogram  STS-135, en 12-dags tur til den internasjonale romstasjonen.

Vi ønsker team 135 Atlantis lykke til  og kan følge romferden deres på deres facebookside eller dirëkte på Nasa's hjemmesider.

Kim Østenfor Spildrejorde er Norsk Romsenters utsendte medarbeider i Florida. Du kan følge han på to blogger. Som ung student fikk Kim intervjue astronaut Rex Walheim på telefon første gangen Rex besøkte Norsk Luftfartsmuseum. Andre gangen astronauten besøkte oss var Kim sammen med oss, og Rex under hele besøket.
Les mer på Kims NASA-dagbok eller på STS-135 – Romfergens siste ferd.


Synes du dette ser spennende ut? Har du også en drøm om å reise i rommet eller bygge din egen satellitt eller rakett? Det er faktisk mulig! Spesielt hvis du er ung skoleelev eller student kan du gjøre som 2500 andre i året, meld deg på kurs hos NAROM:

NAROM er samlokalisert med Andøya Rakettskytefelt, og er et nasjonalt senter/skolelaboratorium for alle utdanningsnivå innenfor romrelatert opplæring.

Her kan du blant annet prøve deg som rakettforsker og bygger:

Hvert år arrangeres det 6 til 7 kurs der deltakerne får prøve seg som rakettforskere. Kursdeltakerne får selv bygge og skyte opp en virkelig rakett som når en høyde på ca 9 km. Klikk på bildet for å se en video av hvordan studentraketten benyttes i NAROMs undervisningsaktiviteter
Se også denne studentvideoen: Student rocket operation laget avVG3 Space Technology, 24.02.2011



De russiske studentene som besøkte oss i vår skulle videre til Andøya for å delta i CanSat-konkurransen.

I år deltar for første gang russiske elever fra videregående skole i den norske CanSat-konkurransen på til NAROM på Andøya. CanSat er en konkurranse for videregående skoler over hele Norge, samt i år også Russland. NAROM har nemlig nylig inngått en samarbeidsavtale med Cosmonautics Federation of Russia, som arbeider for å stimulere interessen blant russisk ungdom og lærere for realfag og romfart.

Målet var å konstruere en liten satellitt som skulle skytes opp fra Andøya Rakettskytefelt 10. mai. De russiske deltagerne kommer fra skoler i St.Petersburg, Moskva og Kazan. Ved besøket på Norsk Luftfartsmuseum viste de frem sine prosjekter og fortalte om hvordan man kan bygge satellitter som kan skytes opp med raketter.



Bilder fra besøket ved Luftfartsmuseet kommer her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar